Geniz eti burun deliklerinin arka duvarında bulunan lenfatik organlardır. Tüm çocuklarda bulunmakla birlikte her çocukta bulgu vermez. Sıklıkla geniz etine bağlı bulgular 2 yaşından sonra ortaya çıkar, nadiren 2 yaşından küçük çocuklarda da görülebilir. Genetik, alerjik bünye, sık enfeksiyon gibi nedenlerle aşırı büyüme gösterip şikayetlerin ortaya çıkmasına neden olabilir.
Geniz etine bağlı en sık görülen şikayet çocuklarda gelişen tıkayıcı uyku apnesidir. Çocuklarda sağlıklı gece uykusu büyüme gelişme için olmazsa olmazdır. Büyüme hormonu sağlıklı uyku esnasında salgılanmaktadır. İleri derecede büyük geniz eti çocuklarda ağız açık uyuma, horlama ve uykuda solunum durmaları yapabilir. Bu nedenle uyku kalitesini bozup çocuklarda büyüme ve gelişme geriliği yapar. Uzun dönemde yüz ve damak yapısındaki bozulmalara, bu nedenle yüzde balık ağzı görünümüne ve ortodontik diş problemlerine neden olabilir. Bunun yanında orta kulağın havalanması geniz yoluyla olduğu için tekrarlayan orta kulak enfeksiyonları ve orta kulakta tedaviye dirençi effüzyon (sıvı birikimi) görülebilmektedir. Kulak ile ilgili sorunlar erken dönemde geçici iken tedavi edilmemesi durumunda kalıcı işitme kaybı ile sonuçlanabilir.
Geniz eti ameliyatı bademcik ameliyatından farklı olarak her yaşta yapılabilir. Ameliyatlar genel anestezi ile yapılmakta ve hasta ameliyat esnasında hiç ağrı duymamaktadır. Ortalama 10 dakika süren bir ameliyattır, ağız içinden gerçekleştirilir ve görünen bir kesi veya dikiş uygulanmaz. Eğer gerekiyorsa aynı seansta kulaklara tüp takılması ya da bademcik ameliyatı ile birlikte yapılabilir.
Ameliyat sonrası birkaç saat gözlem yapıldıktan sonra çocuk evine gidebilir. Üç gün sıvı ve yumuşak gıdalarla beslenmesi önerilir. Yine ameliyattan bir kaç gün sonra çocuk tamamen normal hayatına dönebilir. Eğer bademcik ameliyatı ile birlikte yapılmışsa yumuşak gıdalar ile bir hafta beslenmesi uygundur. Eğer eş zamanlı kulaklara tüp takılmışsa bir kaç ay kulaklara su kaçmasını engelleyen kulak tıpaları kullanmak uygundur.
Bademcik Ameliyatı
Bademcik ameliyatı (tonsillektomi) yılda 5 kere, iki yıl üst üste 4 kere veya üç yıl üst üste 3 kere ve üzerinde bademcik enfeksiyonu (tonsillit) atağı geçiren ya da bademcikleri ileri derecede (grade 3 ve üzeri) büyük olan ve buna bağlı uykuda nefes alma problemi ve uyku apnesi yaşayan hastalarda uygulanmaktadır. Çocuklarda 4 yaş ve sonrasında güvenle yapılabilmektedir. Daha küçük çocuklarda çok ciddi bir zorunluluk olmadıkça önerilmemektedir.
Ameliyat genel anestezi altında yapılmakta ve ortalama 15 dakika sürmektedir. Thermal Welding denilen özel alet yardımıyla ısı enerjisiyle yapılmaktadır. Bu yöntemin avantajı ameliyat sırasında kanamanın olmaması, ameliyat sonrası ağrının minimum düzeyde hissedilmesi ve iyileşmenin daha hızlı olmasıdır. Eğer çocuk gastada geniz eti problemi varsa aynı seansta geniz eti ameliyatı da olabilir. Yetişkin hastada tıkayıcı uyku apnesi mevcutsa yine aynı seansta küçük dil ve yumuşak damak cerrahisi de uygulanabilir.
Hasta ameliyattan bir kaç saat sonra evine gidebilir. Yara iyileşmesi yaklaşık 1 hafta sürmektedir. Bir hafta boyunca sıvı ve yumuşak gıdalar tüketmesi önerilir. Ameliyat sonrası kanama riski çok düşüktür.